Süblimasyon (sublimation), sözcük anlamı olarak maddenin ısı uygulandığında katı halden aradaki sıvı hali atlayıp gaz haline geçerek baskı yapılacak ürüne geçme halidir. Sublimasyon teknolojisi, sistem kurulum maliyetleri, baskı kalitesi ve ürün çeşitliliği ile günümüzün en çok tercih edilen dijital transfer baskı sistemidir.

Süblimasyon baskı yapabilmek için bu sisteme uygun püskürtmeli yazıcı gerekmektedir. Bilgisayar üzerinden hazırlanan görsel yazıcıya gönderilir ve yazıcı püskürtme sayesinde mürekkebi (sublimasyon baskı mürekkebi – süblime boya) transfer kâğıdına aktarılır. Transfer kâğıdı Süblimasyon baskıda kullanılan özel bir kâğıttır ve birçok çeşidi vardır. Baskı yapılmak istenen Süblimasyon ürün üzerine transfer kâğıdı arasında hiç hava kalmayacak şekilde yerleştirilir. Ürüne uygun Süblimasyon baskı makinesine uygun sıcaklık ve basınç ile ayarlanarak işlem tamamlanır.

Sonuç olarak hazırlanan görsel kağıda kağıttaki baskı ürüne aktarılır. Baskı yapılacak ürünlerin Süblimasyon uygun olması gerekmektedir. Yani ürünün baskı yapılacak alanı polyester ya da polyester kaplama (sır) olması gerekmektedir.

Süblimasyon baskıda kullanılan malzemeler
– Süblimasyon baskı için üretilen püskürtmeli olarak tabir edilen yazıcı
-Transfer baskı kağıdı
-Transfer baskı makinesi
– Süblimasyon baskıya uygun polyester ya da polyester kaplamalı ürün
– Süblimasyon baskı ürün için gerekli ise baskı aparatları

Özel olarak satılan Süblimasyon mürekkepleri ile yapılan transfer baskıda oluşan kimyasal reaksiyon bu şekilde gerçekleşir. Süblimasyon boyaları, mürekkep içerisinde mikroskobik boyutlarda katı halde bulunur. Bu boyalar mürekkep püskürtmeli bir yazıcı ile özel bir transfer baskı kağıdı üzerine ters olarak yazdırılır, Çıktısı alınan görseller istenilen malzemeye göre transfer makinasında ortalama 200 derecede baskı yapılacak malzemenin üzerine konularak malzeme özelliğine göre süresi ayarlanıp preslenir. Bu esnada kağıt üzerindeki boya malzeme üzerinde bulunan özel kimyasal madde olan polyester katmanına karşı reaksiyon göstererek gaz halini alıp katmanın altına enjekte olur.

HEMEN ARA
×